Maicroft, a generalnie te gladkie sa jeszcze w sprzedazy?
Łączniki stabilizatora samodzielna wymiana/naprawa w OI.
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez 2pactakie pytanko:
dzwonilem do Pol-mota i za kompletny lacznik chca albo 60 albo 135zl
jeden jest plstikowy a drugi metalowy...
pytanko: ktory wybrac? :] :diabelski_usmiech
oczywiscie rozum podpowiada metalowy ale... no czekam na wasza odpowiedz...Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Wymiana łączników stabilizatora
Witam Kolegów,
Ważne pytanko.
Czy łączniki i poduszki stabilizatora można samodzielnie wymienić, jeśli nie jestem mechanikiem?
Umiem odkręcić koło, wymienić filtry czy...N75 jak 3 tygodnie temu... :-)
Czy potrzebne są tu jakieś specjalne umiejętności, narzędzia?
Kupiłem już dwa plastikowe łączniki i dwie poduchy i nie chce mi się bulić 50zł. za wymianę wiedząc, że może być to proste.
A gdybym tak dał radę to jaka satysfakcja!!!Octavia 1.9TDI AGR, 250.000km
mobile: 692 315 214
Komentarz
-
-
Re: Wymiana łączników stabilizatora
Zamieszczone przez octaviaCzy łączniki i poduszki stabilizatora można samodzielnie wymienić, jeśli nie jestem mechanikiem?
Dodatkowo nadmienie, ze posiadam dobrze wyposazony garaz w narzedzia itp, wiec od tej strony nie bylo u mnie zadnych problemow
Wyjecie gumy stabilizatora zajelo mi z 5 min razem ze zdjeciem kola, ale aby to dokrecic to sie troche bawilem Ale sie udalo i next time znowu zmieniam sam.
Musisz sobie zadac pytanie, czy napewno dasz rade, bo zdemontowac to latwo, a potem abys nie zostal z rozbabranym autem. :wink:
Komentarz
-
-
Wymiana łączników stabilizatora
Witam Kolegów,
Szykuję się do samodzielnej wymiany łączników i poduszek stabilizatora.
Z tego, co udało mi się znaleźć na forum to nie jest to zbyt skomplikowane.
Ale jest jedna wątpliwość.
Jak odkręcę łącznik od wahacza to wahacz opadnie.
Zgadza się?
Czy muszę więc go czymś podeprzeć wcześniej czy mimo, że opadnie to normalnie go podniosę ręką?Octavia 1.9TDI AGR, 250.000km
mobile: 692 315 214
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaZamieszczone przez b707Na smar nie wolno:/ Chyba że silikonowyArtur
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ahmed799patrolgr93, mozesz zrobic to na podnosniku w kilka min, koło sobie zdejmij bedziesz mial latwiejszy dostep, co do gum drążka stabilizatora to juz wieksza zabawa
Gumy na stabilizatorze tez robilem na lewarku, jest dosc dobre dojscie, tylko zalapac srubkie z nowymi gumkami czasami ciezko, to ostatnio uzylem szczypcy i scisnalem obejme i ladnie srubka zalapala.
Komentarz
-
-
Aby bez problemu ścisnąć gumę i wkręcić (dość krótką) oryginalną śrubę, należy najpierw wkręcić dłuższą (dowolną pasującą) śrubę z nakrętką w "odpowiedniej" odległości, ścisnąć nakrętką gumę, zablokować obejmę np, śrubokrętem, szczypcami itp., wykręcić tą "dłuższą" i wkręcić oryginalną śrubę. Przy takim postępowaniu żadnej męczarni z wkręceniem oryginalnej śruby.
Komentarz
-
-
lacznik stabiliziatora
Koledzy bylem na przegladzie w piatek i diagnosta swierdzil ze mam do wymiany laczniki stabilizacji dwie strony, powiem szczerze ze nie slychac ani stukow ani piskow i tak sie zastanawiam co zrobic czy wymieniac czy jescze poczekac do lata i w cieplym wymienic na spokojnie?A powiem ze mam jescze fabryczne laczniki z 2008 roku i przejechane na nich 126500km A z tego co widze to kolega ma calkiem inny nr bo moje maja 1J0411327 i chyba to jest firma teklas czy cos w tym stylu nie widac calej nazwy ale znaczek jest vw wiec pytanie czemu wszyscy maja 315 koncowka nr a ten moj nigdzie nie ma nawet jak kolega podaj adres strony do skoda czesci to tam sa wszystkie oprocz tego mojego podanego zrobie foto to wstawke zrobie ciekawemoja czarna perla
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=980275#980275
Komentarz
-
-
Wymiana samych łączników to banalna sprawa, możesz nawet wymienić przy zmianie kół na letnie. Ja niedawno wymieniałem łączniki i poduszki stabilizatora i największym problemem było wkręcenie śruby obejmy na nowych gumach, bez dłuższej śruby nie da rady. Poduszki dałem oryginały 1J0411314R a łączniki LEMFÖRDER 21699 03.
Komentarz
-
-
Witam ale dlaczego ja mam inny nr niz wy??? I jakas dziwna firma slyszeliscie o takiej?dodam ze ja mam fabryczne laczniki 126800km przejechanemoja czarna perla
Komentarz
-
-
Aha ok rozumie teraz juz wiem ze to nr gum wiec przeszukalem neta i powiem ze jest tyle firm ze nie wiadomo co wybrac? Rozmyslam miedzy dwoma firmami Febi oraz lemforder co radzicie?prosze o porade. Czyalem ze sa jescze firmy ktore ludzie chwala takie jak DACHSTEIN ; MASTER SPORT GERMANY -tego wogole jescze nie slyszalemmoja czarna perla
Komentarz
-
-
LemforderSkoda Octavia II FL
Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/
Komentarz
-
-
heyka koledzy dzis zamowilem sobie lacznik metalowy firmy lemforder ,a miedzy czasie bylem zobaczyc jescze jakie tam klucze sa potrzebne? Zas jakis dziwny klucz pewnie 16 oczkowa bedzie potrzebna?Powiem ze lewa strona jescze sie trzyma na gumie ale prawa to juz w rekach guma sie przesuwa na boki jednak nie wiem jak oni przeglad robia ze wczesniej tego nikt nie zauwazyl i ze stukow nie slychac bylo. Albo tak dobre wygluszenie skoda robi albo nie wiem co ale jak w drugim aucie gumy poszly to bylo fest glosno slychac a w skodzie na taki stan jaki jest tych gum to powiem ze slabo slychac stuki.jakie klucze i niespodzianki moge sie szykowac jak przyjdzie do wymiany?mozna w razie czego do tuleji nalozyc smaru czy czegos czy lepiej na sucho zamontowac lacznik?dodam ze mam jescze fabryczne i przejechane 127tys km wiec ciekawe jak bedzie sie je odkrecac....moja czarna perla
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez danielosyheyka koledzy dzis zamowilem sobie lacznik metalowy firmy lemforder ,a miedzy czasie bylem zobaczyc jescze jakie tam klucze sa potrzebne? Zas jakis dziwny klucz pewnie 16 oczkowa bedzie potrzebna?Powiem ze lewa strona jescze sie trzyma na gumie ale prawa to juz w rekach guma sie przesuwa na boki jednak nie wiem jak oni przeglad robia ze wczesniej tego nikt nie zauwazyl i ze stukow nie slychac bylo. Albo tak dobre wygluszenie skoda robi albo nie wiem co ale jak w drugim aucie gumy poszly to bylo fest glosno slychac a w skodzie na taki stan jaki jest tych gum to powiem ze slabo slychac stuki.jakie klucze i niespodzianki moge sie szykowac jak przyjdzie do wymiany?mozna w razie czego do tuleji nalozyc smaru czy czegos czy lepiej na sucho zamontowac lacznik?dodam ze mam jescze fabryczne i przejechane 127tys km wiec ciekawe jak bedzie sie je odkrecac....
Wklejam jeszcze momenty dokręcania poszczególnych części w przednim zawieszeniu.Załączone pliki
Komentarz
-
Komentarz